Kinetoterapie

Kinetoterapia  este  sinonima cu recuperarea medicala si cu termenul de gimnastica medicala intr-o traducere simpla: tratament sau terapie prin miscare ce are ca baza exercitiul fizic.

Aceasta are beneficii  atat curative adresandu-se persoanelor ce au nevoie de recuperarea unor afectiuni  nechirurgicale (postraumatice, tulburari motrice, avc-uri), preoperatorii sau postoperatorii, cat si profilactice in reeducarea schemei corporale in vederea obtinerii  unei posturi cat mai corecte, prin invatarea unor programe scurte, hipercorective ce pot fi aplicate in timp si la domiciliu.

Kinetoterapia vine in folosul

  • celor care doresc sa isi recapete functionalitatea biomecania.
  • celor a caror serviciu presupune mentinerea unei pozitii timp indelungat si isi doresc evitarea aparitiei afectiunilor la nivelul aparatului locomotor prin formarea unor posturi corecte.
  • sportivilor, pentru o revenire cat mai rapida si sanatoasa la antrenamente si competitii.
  • copiilor, solicitarile cele mai dese fiind pentru corectarea tulburarilor motrice prevenind din timp atitudini posturale gresite care mai tarziu pot duce la deformari  stabilizate.Scolioze, hipercifoze, hiperlordoze, platfus-picior plat, genu varum sau genu valg, torticollis.
  • viitoarelor mamici, programul de exercitii fiind adaptat acestei perioade avand ca tinta mentinerea sub control a efectelor pe care le are sarcina asupra corpului.

La noi in cadrul programului de recuperare combinam metode de ajustare posturala (Yumeiho) cu gimnastica medicala astfel unde e cazul se efectueaza la inceputul  sesiunii o scurta evaluare in vederea aplicarii manipularilor osteo-articulare necesare (optional), a unor manevre de masaj specifice sau stretching  directonat spre a declansa un proces  de aliniere articulara apoi se continua cu gimnastica adaptata diagnosticului. Consideram ca astfel crestem eficienta recuperarii si stabilizam rezultatul obtinut.

Sedinta de kinetoterapie adresata unui adult/adolescent dureaza 50 minute, un kinetoterapeut lucrand cu maxim 2 pacienti, astfel se garanteaza atentia constanta in vederea corectarii, evaluarii starii generale pe tot parcursul si a fidelitatii redarii exercitiului sau a programului.

In cazul copiilor 0-13 ani sedinta dureaza intre 30 si 50 minute in functie de capacitatea copilasului.

Durata unui program de recuperare medicala tine de patologie, de implicarea pacientului in acest proces, de conditia fizca si de capacitatea de refacere a persoanei implicate

Loredana Topolnitchi

0762677670