Yumeiho

Despre

Yumeiho este o metoda terapeutica japoneza. A fost conceputa avand la baza practicile terapeutice traditionale Chino-Japoneze dedicate corectarii tulburarilor posturale si ameliorarii fiziopatologiei induse de acestea.

Scop

Corpul uman functioneaza ca un tot unitar, un ansamblu functional complex alcatuit astfel incat sa sustina viata, in interactiune si interdependenta, intrinseca  si extrinseca. In consecinta Yumeiho are ca scop tratarea organismului ca ansamblu, avand atentia centrata pe restaurarea posturala  (prin alinierea articulatiilor sacro-iliace) si amelioararea (daca nu este posibila eliminarea ) asimetriilor morfo-functionale.

Cand apare asimetria si o parte a corpului nu mai functioneaza corect, apar diferente  de diferite grade intre aceasta si celelalte parti ale corpului. Daca doar am echilibra bazinul fara a indeparta rigiditatea muschilor si a tesuturilor conjuctive  si  fara a lua in considerare lanturile biomecanice ale corpului, asimetria ar revenii.  Acesta fiind motivul pentru care este necesar tratarea corpului ca un intreg.

Profilaxie prin Yumeiho

Aceasta terapie manuala poate fi aplicata pe copii, adulti, gravide, sportivi, varstnici, tehnica adapatandu-se in functie de nevoile si necesitatile fiecarei  persoane.

Yumeiho aplicat profilactic are ca scop:

 • prevenirea  stabilizarii tulburarilor biomecanice si aparitiei apoi a celor functionale.
 • prevenirea durerilor datorate asimetriilor musculo-scheletale
 • prevenirea aparitiei  durerilor din cauza modificarilor pe care corpul le sufera  pe perioada sarcinii.
 • imbunatatirea performantelor , in cazul sportivilor , prin stabilizarea bazinului si cresterea capacitatii de refacere post-effort.
 • prevenirea(sau amanarea ) patologiei ocupationale(in cazul in care presupun suprasolicitari biomecanice sau abordari pe termen lung a unor posture vicioase. Spre exemplu: sportivi, frizeri, medici stomatologi, soferi, contabili etc.)

Tratament prin Yumeiho

Yumeiho poate fi eficient in tratarea diferitelor afectiuni. Cel mai adesea in corelare cu alte discipline medicale (medicina alopata, kinetoterapie, balneofizioterapie, homeopatie, acupunctura, etc.). Indicatiile de aplicare a terapiei Yumeiho cuprind o gama larga de afectiuni ale aparatului locomotor cum ar fi: cifoze, scolioze, lordoze, sechele post-traumatice , redori articulare afectiuni musculare, discopatii, etc.

Prin readucearea organismului la o stare de echilibru functional pornind de la cel static si dinamic, Yumeiho poate ajuta in cazul patologiilor instalate imblanzind sau eliminand simpotomatologia, astfel persoana in cauza bucurandu-se de o stare de bine si de o viata normala.

Cum

In cadrul sedintei de yumeiho pacientul trebuie sa fie imbracat – pantalon lung, tricou, soseste, preferabil din bumbac .Tehnica presupune lucru pe saltea, la nivelul solului, fara creme sau uleiuri. Evaluarea pacientului se face imbracat.

Pentru adult o sedinta de Yumeiho poate dura una-doua ore, media fiind de o ora si 15 minute. Durata este data de afectiune sau necesitate.

La copii sedinta dureaza in medie o ora

Fundamentele teoretice ale terapiei Yumeiho sunt axate pe studiul urmatoarelor corelari:

 • relatia dintre tulburarile de statica si dinamica ale aparatului locomotor, asimetriile posturale si anumite procese fiziopatologice;
 • corelarea asimetriilor pelviene si a disfunctiilor articulatiilor bazinului cu anumite tipare patologice manifestate la nivelul intregului organism;
 • interdependenta dintre asimetriilor morfo-functionale ale membrelor inferioare si pozitia dominanta a centrului de greutate al corpului uman;
 • evidentierea anumitor tipare functionale ale sistemului nervos vegetativ corelate cu tulburarile posturale habituale si idiopatice

Aceste tulburari posturale  ce apar ca urmare a “subluxatiei” articulatiilor sacro-iliace de la nivelul bazinului pot fi caracterizate prin:

 • Distorsiunea inelului pelvic ( la nivelul articulatiilor sacro-iliace si a simfizei pubiene ) si oblicitate la nivelul bazinului.
 • Modificari de aliniament axial sau la nivelul membrelor, ce apar ca o reorientare a intregii posturii corporale
 • Modificari compensatorii in structura tesuturilor moi
 • Ocazional include si schimbari la nivelul viscerelor manifestate frecvent prin afectiuni genitourinare,
  gastrointestinale si la nivelul aparatului reproducator
 • Aparente curburi compensatorii la nivelul coloanei vertebrale (netratate in timp se pot stabiliza)
 • Diferenta aparenta de lungime a membrelor inferioare (a nu se confunda cu cea fiziologica)

Exemplu de legatura intre postura si boala

Subluxatia articulatiei sacro-iliace determina oblicitatea pelvisului ce are in consecinta modificarea lungimii functionale (lungimea aparenta si nu anatomica!) a membrului inferior corespunzator si inducerea unor curburi compensatorii de tip scoliotic (in “S”) la nivelul coloanei vertebrale. Pe termen lung aceste tulburari functionale vor determina procese patologice deseori ireversibile cum ar fi: artroza (spondilo-discartroza intervertebrala, coxartroza, gonartroza, etc.); artrita de origine „biomecanica” (sacro-ileita, spondilita, etc.) cu evolutie spre degenerare de tip artrozic; condromalacia datorata solicitarii articulare necorespunzatoare; osteocondensari (osteofitoza prin calcifierea ligamentelor afectate de suprasolicitare, osteofitoza corpilor vertebrali afectati de deficitul biomecanic,etc.)

Prezenta pe termen lung a suferintelor musculo-scheletale va determina tulburari functionale vegetative si tulburari psiho-sociale.